Antibiotica-resistentie bij Acne vulgaris

acne_pustular_9
Acne vulgaris is een chronische inflammatoire huidziekte. De oorzaak is complex, waarbij de talgklier, de folliculaire hyperkeratose, buitensporige groei van micro-organismen, immuunreacties en ontsteking reacties invloed hebben op elkaar en resulteren in meer of mindere mate van de typische afwijkingen die bij acne zichtbaar zijn. Er wordt nog steeds veel wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening gedaan, en meer en meer mechanismen worden opgehelderd.
Kleine, niet-ontstoken acnelaesies zijn vaak vervelend, maar forse ontstekingen kunnen leiden tot pijnklachten, sociale schaamte en fysieke en psychologische littekens. De anaerobe (zonder zuurstof levende) bacterie Propionibacter acnes (P. acnes) speelt een grote rol bij acne vulgaris. Deze bacterie is dominant in de talgklieren in het microbioom aanwezig. Het microbioom bestaat dan voor 20-70 procent uit P. acnes. Het microbioom bestaat uit alle verschillende soorten bacteriën die op een bepaalde locatie op de huid aanwezig zijn.
De schoonheidsspecialiste werkt in de behandeling van acne vaak samen met de huisarts of de dermatoloog. Dit bekent in de praktijk vaak dat naast de producten van de huisarts en de dermatoloog, ook nog andere producten worden gegeven vanuit de schoonheidsspecialist. Het is daarbij belangrijk om oog te hebben voor allerlei effecten die topicale producten wel of niet op huid kunnen veroorzaken. Over deze effecten leest u meer in de volgende editie van het vakblad.