Anatomie van de huid (II)

Schermafbeelding 2016-08-16 om 15.40.13Gedegen kennis over de opbouw en functies van de huid is essentieel voor de professionele schoonheidsspecialist. In de praktijk blijkt dat na verloop van tijd deze kennis soms wat is weggezakt. Daarom schrijft vakcollega en docent Marianne van den Broek voor vakblad Schoonheidsspecialist een artikelserie over de anatomie en fysiologie van de huid. Hier deel twee over de epidermis: huidskleur en huidkanker.

In de epidermis zijn verschillende cellen actief, waaronder Melanocyten, Langerhanscellen en Merkelcellen. Wat doen deze cellen en hoe ontstaat huidkanker? Ook gaat Marianne in op de communicatieve functie van de huid.

De huid bevat pigmentcellen, de melanopcyten. Behalve in de huid worden er ook pigmentcellen aangetroffen in de haarfollikels, slijmvliezen, het zenuwstelsel, het oor, het oog en de hersenen. Voor ons zijn uitsluitend huid- en haarpigmentatie zichtbaar. De kleurverschillen in de huid worden mede bepaald door: De manier waarop de melanocyten in de epidermis zijn verdeeld. Het aantal pigmentkorrels per melanocyt. De grootte van de pigmentkorrels, de zogenaamde melanosomen. Lees meer in de septembereditie van vakblad Schoonheidsspecialist.