Dermatologie: Jeuk in de salon

Mw. Jansen is een regelmatige bezoeker van de salon in verband met haar rosacea. Ze heeft echter een nieuw probleem, want ze heeft veel last van jeukklachten over het hele lichaam en is benieuwd of haar schoonheidsspecialist adviezen kan geven om de jeukklachten te verminderen.

De jeukklachten bestaan inmiddels twee maanden. Bij jeukklachten wordt het onderscheid gemaakt tussen chronische jeukklachten en acute jeukklachten. Bij chronische jeukklachten is er sprake van jeuk die langer dan zes weken aanhoudt. Jeuk is een ingewikkelde klacht en kan diverse oorzaken hebben. Jeuk kan mild en dragelijk zijn, echter wanneer de jeukklachten intensiever zijn kan het leiden tot slaapstoornissen, vermoeidheid en vermindering van de kwaliteit van leven. Het kan zelfs leiden tot depressies en zelfmoord-gedachten.

Bij jeukklachten zonder huidafwijkingen kan het onderstaande ezelsbruggetje HUIDPASTA worden toegepast. En moet een onderzoek bij de huisarts of de specialist plaats vinden.

H Hodgkin en andere maligniteiten zoals leukemie;

U Uremie (nierziekten), ook tijdens behandeling met haemodialyse;

I Icterus (leverziekten);

D Diabetes mellitus en andere stofwisselingsziekten bijv. hyperthyreoïdie en jicht;

P Psychogeen;

A Anemie (ijzergebreks- en andere bloedziekten als polycythaemia);

S Senilitas (ouderdom jeuk);

T Toxicodermie (geneesmiddeleneruptie);

A Ankylostomiasis en andere worminfecties.

Jeukklachten komen bij veel dermatologische aandoeningen voor zoals atopisch eczeem, eczeem (dyshidrotisch eczeem, asteatotisch eczeem, hand eczeem), psoriasis vulgaris maar ook acne vulgaris. Lees het hele artikel in de maarteditie van vakblad Schoonheidsspecialist.