Ingezonden brief Laser/IPL

Schermafbeelding 2016-05-12 om 12.13.20Vakcollega Yvonne Austin maakt zich – net als veel andere collega’s – grote zorgen en stuurde deze brief aan de redactie:

Mevrouw Schippers is van mening dat IPL- en laserbehandelingen alleen nog maar mogen worden uitgevoerd door BIG-geregistreerde artsen en huidtherapeuten vanwege hun deskundigheid. Dit ter voorkoming van het toebrengen van ernstig huidletsel. Dit betekent voor ons schoonheidsspecialisten dat wij deze behandelingen dus niet meer legaal mogen uitvoeren als haar wetsvoorstel wordt goedgekeurd. Afgezien van het feit dat mevrouw Schippers hiermee massaal broodroof pleegt op een grote groep schoonheidsspecialisten, is het een totaal ongenuanceerd wetsvoorstel. 

Laten we eerst alle feiten even op een rijtje zetten: IPL- en laserbehandelingen worden nog maar relatief kort uitgevoerd in dit land. Toen ik in 1999 mijn eerste IPL-ontharingsapparaat aanschafte, moest ik uitwijken naar de UK vanwege gebrek aan apparatuur, kennis en ervaring in dit land. Er wordt dus pas zo’n vijftien jaar gewerkt met IPL/laser en pas de afgelopen, hooguit tien jaar, op grotere schaal. De eersten en verreweg de meesten die zich toelegden op IPL- en laserbehandelingen, in het begin meestal in de vorm van ontharing, waren niet huidtherapeuten maar schoonheidsspecialisten. De schoonheidsspecialisten hebben niet alleen hun nek uitgestoken qua investeringen, maar zijn ook degene die alles op het gebied van ontharing hebben moeten leren. In die tijd was langdurige haarreductie nog onontgonnen gebied en moest er nog heel veel uitgevonden worden, zowel qua behandeling als theorie. Tot op de dag van vandaag is alles wat we weten over IPL-ontharing te danken aan de schoonheidsspecialisten en niet aan huidtherapeuten of artsen.

Diezelfde schoonheidsspecialisten die rond 2000 zijn begonnen, hebben inmiddels een wereld aan ervaring en kennis opgebouwd. In de beginperiode waren er alleen maar ‘dure’, kwalitatief hoogwaardige IPL/laserapparaten verkrijgbaar en de schoonheidsspecialisten die durfden te investeren, waren niet het type ondeskundige beun, maar al gespecialiseerd in elektrische epilatie. Voor hen was IPL- of laserontharing de logische volgende stap. Deze groep had al veel kennis in huis omtrent ontharing, huid en alles wat er bij overbeharing komt kijken (inclusief de contra-indicaties en medische achtergronden). Deze schoonheidsspecialisten zijn de ware pioniers op het gebied van laser- en IPL-ontharing en hebben heel erg veel energie gestoken in het hoog houden van de kwaliteit en het delen van de informatie omtrent behandelingen. De Kerngroep Ontharing is in die beginperiode opgericht om de kwaliteit te waarborgen.

Helaas werd de markt anders vanaf ongeveer 2005. De prijzen van met name IPL-ontharingsapparatuur gingen omlaag en IPL-apparaten kwamen onder bereik van een grotere groep schoonheidsspecialisten. Niets ondeskundigs trouwens aan deze groep schoonheidsspecialisten, maar de kwaliteit van de apparatuur ging wel omlaag! Minder goede kwaliteit apparatuur kan wel degelijk leiden tot minder goede resultaten en zelfs mogelijk tot letsel. Maar dit is niet de schuld van de schoonheidsspecialist, die vertrouwt op de deugdelijkheid van het apparaat en op de leverancier hiervan. De IPL- en lasertrainingen zijn een verhaal apart waarvan de consument al helemaal niet op de hoogte is. Die heeft namelijk de indruk dat er één algemene erkende opleiding is tot IPL-/laserspecialist.

Terwijl het gebruik van laser- en IPL-apparatuur en daarmee het aantal behandelingen ontharing en couperose, toenam, ontbrak en ontbreekt het nog steeds aan gestandaardiseerde laser- en IPL-trainingen. ANBOS heeft de specialisatie Ontharingstechnieken ontwikkeld, waarin vooral wordt ingegaan op de theoretische achtergrond van de techniek. De praktijktrainingen, instellingen van het apparaat en ins en outs van ontharing of couperose of tattoo-verwijdering, te verwachten resultaten van behandelingen etc, worden echter geheel overgelaten aan de leverancier. En dus is ook de kwaliteit van deze trainingen geheel afhankelijk hiervan en bovendien ongecontroleerd.

Wat de consument zich ook niet realiseert is dat exact dezelfde trainingen ook worden aangeboden aan BIG-geregistreerde huidtherapeuten en artsen. Er is dus helemaal geen verschil in kwaliteit wat de trainingen betreft! Sterker nog, artsen zijn vaak helemaal niet gespecialiseerd in de huid an sich, laat staan in ontharing, couperose of tatoeages verwijderen. Zij moeten dit ook, net zo goed als schoonheidsspecialisten, leren als specialisatie. Hetzelfde geldt voor huidtherapeuten, ook zij leren niet laseren of IPL’en in hun opleiding, ze hebben dezelfde achtergrond in ontharing als schoonheidsspecialisten met de specialisatie elektrisch epileren. Het is dus complete onzin van mevrouw Schippers om te beweren dat BIG-geregistreerden deskundiger of ‘beter’ zijn in het uitvoeren van IPL/laserbehandelingen.

Wat er mijns inziens dient te komen, om te zorgen voor zo veilig mogelijke IPL/laserbehandelingen, is een landelijk erkende opleiding op hbo-niveau, waarin alle mogelijke toepassingen en indicaties worden behandeld en aangeleerd. Deze opleiding moet ook toegankelijk zijn voor schoonheidsspecialisten zodat ook wij de kans hebben om door te gaan met IPL en laser. Het is zeer onterecht en ongenuanceerd te verkondigen dat schoonheidsspecialisten niet deskundig zouden zijn op dit gebied, terwijl wij de meeste ervaring hebben. Bovendien is het praktisch gezien niet eens mogelijk om alle ontharings-, couperose- en tatoeage behandelingen uit te voeren, aangezien er veel te weinig artsen en huidtherapeuten zijn om deze behandelingen allemaal te verrichten. Bovendien worden deze behandelingen daarmee moeilijker bereikbaar en minder toegankelijk.

Ik roep hierbij alle schoonheidsspecialisten op om te reageren op dit artikel en onze stem te laten horen. Wij zijn het absoluut niet eens met dit oneerlijke, kortzichtige en ongenuanceerde wetsvoorstel en zullen er alles aan doen om het tegen te houden.

Yvonne Austin