Ingrediënten: tarwe

Triticum vulgare (tarwe) is een gecultiveerde tarwesoort waarvan bekend is dat het al circa 5.000 jaar voor de jaartelling verbouwd werd in West-Azië als voedsel. Het is de gewone tarwe, in Nederland bekend onder de naam Triticum aestivum en wordt gebruikt voor witbrood. Het graan wordt vaak voor cosmetische doeleinden ingezet en er zijn veel derivaten.

Er zijn verschillende soorten tarwe, maar in cosmetica worden de gewone tarwe en derivaten ervan gebruikt. Sommige mensen kunnen geen tarweproducten eten omdat zij allergisch of intolerant zijn voor tarwe. Voor die mensen is het over het algemeen geen probleem wanneer cosmetische ingrediënten afkomstig van tarwe worden gebruikt, maar voorzichtigheid is geboden. Er zijn gevallen bekend waarbij zeep is gebruikt waarin tarwe verwerkt was en de gebruikers ontwikkelden een intolerantie voor tarwe. De ingrediënten declaraties vermelden de Latijnse naam (Triticum) of de Engelse naam (wheat). Lees het hele artikel van auteur en ingrediëntenexpert Marieke Schutte in de juli-editie van vakblad Schoonheidsspecialist.