Miljoenenstrop schoonheidsspecialisten dreigt

schermafbeelding-2016-03-22-om-16-16-48Schoonheidsspecialisten in Nederland dreigen gezamenlijk tot 58 miljoen euro economische schade te lijden wanneer minister Schippers van VWS haar voorgenomen wetswijziging rondom IPL/Laserbehandelingen doorvoert. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsverzorging.

De becijferde schade loopt zo hoog op door een combinatie van omzetverlies, afschrijvingskosten en doorlopende leasecontracten. Voorzitter Kees Hoogendijk van ANBOS: “Het kan niet zo zijn dat de voorgenomen wetswijziging rondom IPL/Laser veel schoonheidsspecialisten in de problemen brengt. Ik roep Minister Schippers op tot hernieuwd overleg met de sector om te voorkomen dat een grote groep kleine ondernemers de deur moet sluiten.”

Van alle schoonheidsspecialisten voert 69 procent ontharingsbehandelingen uit en maakt 18 procent gebruik van IPL- of laserapparaten. In ruim een op de drie gevallen bedraagt de jaaromzet die met het IPL- of laserapparaat wordt gerealiseerd meer dan 26.000,- euro, terwijl de gemiddelde landelijke jaaromzet van die gespecialiseerde ondernemers rond de 57.000,-  euro ligt. Dat betekent voor hen een omzetverlies van maar liefst 45 procent. Ook de kleinere bedrijven zullen hieronder gebukt gaan. Hun gemiddeld landelijke jaaromzet is ca. 30.000 euro, de omzet met IPL/laser ca. 10.000 euro zodat ook zij een fors verlies moeten incasseren.

De gemiddelde aanschafprijs van een IPL/laserapparaat is ca. 30.000 euro, in sommige gevallen zelfs 70.000 euro of meer. Van deze apparaten is het merendeel (79 procent) door de specialisten zelf gekocht, terwijl 21 procent wordt geleased. In de helft van de gevallen bedraagt het leasebedrag 1.000,-  euro per maand of meer, waarbij de meeste leasecontracten nog tot 2020 doorlopen.

De totale schade van de voorgenomen maatregelen voor de branche ligt rond 58 miljoen euro. Het grootste deel hiervan – 35 miljoen euro – komt uit directe omzetderving, 19 miljoen euro uit doorlopende leasecontracten en 4 miljoen euro door te nemen afschrijvingskosten. Voor sommige ondernemers heeft dit grote gevolgen en betekent dat zij hun deur moeten sluiten.

ANBOS is representatief voor de bedrijven in de schoonheidsverzorging en telt 5000 aangesloten schoonheidsspecialisten. Al meer dan 65 jaar behartigt zij, als business partner, de belangen van haar leden op kwaliteit, vakinhoud en ondernemerschap.