NVCG steunt schoonheidsspecialisten

schermafbeelding-2016-09-30-om-10-53-36De Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is al jaren voorstander van het behoud van laserontharen door schoonheidsspecialisten. Achter de schermen heeft de NVCG als enige medische beroepsgroep meerdere malen haar nek uitgestoken met dit standpunt. Gezien de recente ontwikkelingen en de reacties uit de branche stelde vakblad Schoonheidsspecialist enkele vragen aan Catharina Meijer, voorzitter van de NVCG, om een en ander toe te lichten.

Er is verwarring ontstaan over jullie standpunt, mede door het tegenhouden van de Europese norm schoonheidsverzorging. Kun je nogmaals het standpunt van de NVCG inzake het gebruik van laser en IPL door schoonheidsspecialisten toelichten?

“Wij zijn groot voorstander van laserontharen door de schoonheidsspecialist. Dat zijn wij altijd geweest en hebben wij ook altijd actief uitgedragen, hoewel dat misschien niet voor iedereen zichtbaar was. In opdracht van het ministerie van VWS heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) afgelopen voorjaar onderzoek verricht en diverse wetenschappelijke verenigingen, waaronder de NVPC, NVDV, DALA, NVH, en de NVCG om advies gevraagd. De NVCG heeft geadviseerd om het ontharen met laser of IPL voor schoonheidsspecialisten te behouden mits zij daarvoor een aanvullende opleiding hebben afgerond. Helaas heeft minister Schippers dit advies niet overgenomen.

Binnen de medische sector staan wij alleen met dit standpunt. Alle andere medische beroepsgroepen, zoals dermatologen en plastisch chirurgen plus de huidtherapeuten, zijn hier fel op tegen. Zij vinden dat er te veel risico’s kleven aan het gebruik van dergelijke apparatuur, terwijl wij vinden dat met een extra opleiding de schoonheidsspecialist dergelijke behandelingen prima kan uitvoeren.” Lees het hele interview in de zojuist verschenen septembereditie van vakblad Schoonheidsspecialist.